You are not authorized to access this content.
 • Zichtbaarheid: 
  Open groep
  Omschrijving: 

  Leesclubleden behoren tot de trouwe leden van de bibliotheken. Zij komen vaak in de bibliotheek om boeken te lenen en  lezingen bij te wonen. Helaas moet de bibliotheek vaak nee verkopen als een leesclub grotere aantallen wil lenen. Een leesclubcollectie is dan ook een logische aanvulling op de dienstverlening van bibliotheken.
  Sinds enkele jaren organiseert bibliotheek dommeldal de  coördinatie en het beheer van de Leesclubcollectie. Deze speciale uitgebreide collectie wordt samengesteld in overleg met de deelnemende bibliotheken, als service aan leesclubs.

   

  Wat kost het jouw bibliotheek en wat kost het de klant
  Deelnemende bibliotheken brengen een aantal exemplaren in (volgens een verdeelsleutel). Ook betalen zij een vergoeding aan Bibliotheek Dommeldal van € 3,= per geleend boek (exclusief BTW).Vervolgens bepalen zij zelf wat de plaatselijke leesclubs voor deze dienst moeten betalen. Voor het vervoer van en naar de deelnemende bibliotheken wordt gebruik gemaakt van het provinciale vervoerssysteem. Deelnemende bibliotheken ontvangen per kwartaal een rekening van bibliotheek dommeldal.

  Hoe werkt het
  Deelnemende bibliotheken stellen zelf de collectie samen door volgens een verdeelsleutel één of meerdere titels in natura te leveren (geplastificeerd). Bibliotheek Dommeldal verzorgt de opslag, coördinatie en beheer van de Leesclubcollectie. Zij is verantwoordelijk voor de toewijzing van de collecties aan de diverse leesclubs. De deelnemende bibliotheken overleggen in het jaarlijks “gebruikersoverleg” over titels en voorwaarden.

  Voordeel voor jouw bibliotheek
  Deelnemende bibliotheken ontvangen van bibliotheek dommeldal promotiemateriaal waarmee ze de leesclubs in het werkgebied enthousiast kunnen maken.  De leesclubs schrijven zich in bij de plaatselijke bibliotheek en geven vervolgens zèlf in april, per mail, de titels door èn de aantallen, van de boeken die zij gaan bespreken. Op verzoek van de leesclubs kan de plaatselijke bibliotheek nog zelf extra informatie over het boek of de schrijver erbij doen. 
  De deelnemende bibliotheek krijgt 8 weken de tijd voor attenderen, klaarleggen, innemen en retour zenden.

  Voordeel voor de leesclub
  Leeskringen ontvangen jaarlijks in april van hun plaatselijke bibliotheek een nieuwe digitale lijst met beschikbare boeken. Ze kunnen daarna per mail hun wensen, reservetitels en aantallen doorgeven. Per titel kan een leesclub 12 exemplaren lenen. In de maanden mei en juni ontvangen de leesclubs van hun plaatselijke bibliotheek de definitieve toezeggingen voor de periode september tot september. De leesclubs krijgen de titels voor 6 weken te leen.

   

  Aanmelden

  Vind je samenwerken met collega bibliotheken ook belangrijk? En wil je de leesclubcollectie ook beschikbaar maken voor jouw plaatselijke leesclubs? Meld je dan aan bij Bibliotheek Dommeldal. (Annette Stevens of Jan Bekx). Ook gedurende het leesclubseizoen kun je instappen.
  Na je aanmelding ontvang je via de transportdienst een pakketje met promotiematerialen (posters, flyers, boekenleggers) en digitaal de titelcatalogus van dit jaar èn een persbericht ter inspiratie.

  En voor een beetje inspiratie klik je op :http://tiny.cc/0sw8twf