Avatar

Studiemiddag Denkende romans

Marina P. plaatste op 06/03/2017 - 22:06 het volgende evenement:
woensdag, 29 maart, 2017 - 13:30 t/m 16:30

Studiemiddag voor openbare bibliotheken en andere belangstellenden ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste
Woensdag 29 maart 2017 - 13.30-16.30 uur - Bibliotheek Veghel, Raadzaal 

Kan literatuur een vorm van filosofie zijn? Kunnen gedichten, toneelstukken of romans helpen bij het beantwoorden van filosofische vragen over mens en cultuur? In het nieuwe boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste wordt aan de hand van bekende literaire werken verdedigd dat literatuur inderdaad kan bijdragen aan het filosofische denken over mens en cultuur.

Een specifiek vakgebied waarin wordt nagedacht over de betekenis van literatuur voor mens en cultuur is Literatuur en Geneeskunde. Prof. dr. Arko Oderwald onderzoekt hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten.

Wat kunnen bibliotheken hiermee? Of misschien beter gezegd: wat moeten bibliotheken hiermee? Als we de collectie als grondstof van onze bibliotheken beschouwen, dan moeten we in onze programmering ook aandacht besteden aan de betekenis van literatuur voor mens en cultuur. Hoe doen we dat nu en hoe kunnen we daar nieuwe vormen voor bedenken?


PROGRAMMA

13.30 uur Inloop met koffie / thee
13.45 uur Introductie door Marina Polderman
14.00 uur ‘Denkende romans’ - door dr. Jeroen Vanheste -  * Voorafgaand aan de lezing vindt de presentatie van het boek plaats *
15.00 uur Pauze
15.30 uur ‘Literatuur en geneeskunde’ - door prof. dr. Arko Oderwald
16.15 uur ‘Waarom bibliotheken denkende romans niet mogen vergeten’ - door Marina Polderman
16.30 uur Afsluiting met een drankje

 

Doelgroep
De studiedag is bedoeld voor alle bibliotheekmedewerkers die hun collectie- en vakkennis op peil willen houden. Daarnaast is de middag ook open voor andere belangstellenden.
Toegangsprijs
Deelname aan deze studiemiddag is gratis. Leden van Brabantse bibliotheken hebben voorrang bij inschrijving.

Boek
Tijdens deze studiemiddag zal uitgeverij Damon aanwezig zijn en kan het boek ‘Denkende romans’ worden aangeschaft (€34,90, betaling via pin).
Meer informatie
Marina Polderman: mpo@nobb.nl en 06-22434914.

Aanmelden via: https://nobb.nl/nobb...

* Deze studiemiddag is mede mogelijk gemaakt door het project Bieb Lab Brabant *

Congres / Kennisdag