Avatar

Bieb Lab Brabant

Moderator Brabantse N. plaatste in de groep Brabantse Netwerkbibliotheek (BNB) op 17/05/2016 - 15:45 het volgende bericht:

Martin Wolske:

‘Het gaat niet om boeken of informatie, maar om communities’

 

De InfoBattle die Bibliotheek Midden-Brabant en Cubiss in het kader van Bieb Lab Brabant organiseerden, staat niet op zichzelf. De ‘pubquiz’ voor informatieprofessionals is een initiatief van Prissma, dat deel uitmaakt van de KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Informatiespecialisten). De Prissma GO InfoBattle wordt al sinds 2012 georganiseerd. In regionale voorronden strijden deelnemende teams om een plek in de finale.

 

‘Belangrijke rol voor bibliothecaris’

Bieb Lab Brabant haalde, in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant, de InfoBattle voor het eerst naar Brabant en combineerde de ludieke opzet met een lezing door gastspreker Martin Wolske. Hij is als senior onderzoekswetenschapper verbonden aan de Graduate School of Library and Information Science, University of Illinois (VS). Met een inspirerend betoog haakte Wolske in bij de ambitie van Bieb Lab Brabant om de innovatiekracht van bibliotheken te vergroten. Daarbij zoomde hij onder meer in op de (toekomstige) rol van de bibliothecaris. Wolske benadrukte het belang van communities voor en door bibliotheken: “Het gaat niet om goede boeken; die hebben Amazon en Bol.com ook. Het gaat niet om goede informatie, deze is ook via Google te vinden. Het gaat om het creëren van communities en om de impact die deze hebben in de gemeenschap; gebruikmakend van informatie. Informatie is geen macht; het gaat erom dat informatie in de juiste context wordt geplaatst, zodat deze zinvol is. Bibliothecarissen kunnen daarin een belangrijke rol vervullen. Bibliotheken zijn kenniscentra.”

 

Kennismakerij inspirerende omgeving

De Kennismakerij aan de Spoorzone in Tilburg vormde de perfecte locatie voor de lezing en InfoBattle. De tijdelijke huisvesting – voorloper van de nieuwe bibliotheek die in 2018 aan de Spoorzone zal openen – vormde een inspirerende omgeving voor de informatieprofs. In een informele sfeer wisselden de deelnemers van gedachten en doorliepen ze zes spannende vragenronden in de InfoBattle. De eindstand:

1. Team ‘Smells like Teamspirit’ van Bibliotheek Breda en centrum voor de kunsten Nieuwe Veste

2. Team ‘A Google a day’ van Theek 5

3. Team ‘Eigenlijk zijn we blond’ van Bibliotheek Markiezaat

Het winnende team zal op donderdag 10 november deelnemen aan de landelijke InfoBattle-finale in Nieuwegein (tijdens het KNVI congres). We houden je op de hoogte!

 

Voor vragen, neem contact op met Marieke Hezemans, projectleider Bieb Lab Brabant, telefoonnummer 06 20 96 04 27.

Dit bericht is een update van het project Bieb Lab Brabant en maakt onderdeel uit van de Cubiss Brabant nieuwsbrief - jaargang 7 - editie 4 – mei 2016