Avatar
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Koen B.

Informatiebijeenkomst Linked Open Data (LOD)

Moderator Brabantse N. plaatste in de groep Brabantse Netwerkbibliotheek (BNB) op 05/06/2015 - 09:00 het volgende evenement:

De bibliotheek verbindt; o.a. mensen aan boeken, kennis aan mensen, kennis aan partners. Met Linked (Open) Data kan de bibliotheek zich op een nieuwe wijze verbinden met vooral lokale partijen.

Zodra data van verschillende bronnen aan elkaar worden gekoppeld, ontstaat een rijke voedingsbodem voor toepassingen die de bibliotheek of de partner kan laten maken cq. toepassen; lokaal gericht met gebruik van lokale data. Door op dataniveau samen te werken met (lokale) partijen wordt de informatiefunctie van de bibliotheek versterkt. Denk hierbij ook aan de natuurlijke rol van bibliotheken, namelijk die van catalogus beheerder, curator, betrouwbare informatievoorziening enzovoorts. Vandaar deze informatiebijeenkomst.

Programma
9.00 –  9.30 uur Inloop voor de deelnemers van de snelcursus LOD
9.30 – 10.00 uur Linked Data, kun je dat eten? Door Marcel van Mackelenbergh, expert LOD. Snelcursus voor basiskennis van LOD.

9.30 – 10.00 uur Inloop overige deelnemers
10.00 uur Start programma, welkomstwoord
10.10 uur Linked Open Data: modegril of  langetermijnvisie? Door Ruben Verborgh, Onderzoeker bij Universiteit Gent. Hij stelt: “We hebben allemaal de term Linked Data horen waaien, ik vertel jullie waarom het best wel een goed idee is.”

11.10 – 11.30 uur Korte pauze

11.30 uur Linked Data voor uw bibliotheek! Wat moet de bibliotheek met Linked Data? Waarom is de bibliotheeksector goed in Linked Data? Elsbeth Kwant, Dienstenmanager bij Koninklijke Bibliotheek, licht dit toe en komt met concrete voorbeelden voor de sector en de individuele bibliotheek.
12.20 – 13.00 uur Deelsessies (zie onder)

13.00 – 13.30 uur Lunch

13.30 – 15.00 uur Proefplein met LOD- en gerelateerde toepassingen, en ontmoeting.

Deelsessies 
Deelsessie 1 - LOD en bibliografische metadata door Enno Meijers, Koninklijke Bibliotheek
Wat is er op dit gebied in de afgelopen jaren in NBC+ gerealiseerd en hoe gaat dit samen met de andere Linked Data activiteiten van de KB? Hij legt de link naar wereldwijde ontwikkelingen op dit gebied (bij OCLC, Library of Congres, WikiData) en naar de activiteiten van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Linked Data speelt hierin een belangrijke rol om de zichtbaarheid van het digitale erfgoeddomein overstijgend te verbeteren.

Deelsessie 2 - DIVE: Dynamisch Verbinden van Collecties op basis van Events
DIVE maakt het mogelijk erfgoedobjecten, gerelateerd aan historische gebeurtenissen op een aansprekende manier in beeld te brengen. DIVE brengt content uit twee hubs samen; de publieke collectie beheerd door de KB en de publiek toegankelijke data, beheerd door Beeld en Geluid. Zij brengen Erfgoedcollecties samen en bieden toegang tot diverse bronnen. Door gebruik te maken van standaarden voor het uitwisselen van content, en door het analyseren van interacties met de visualisaties maakt DIVE het mogelijk om binnen bestaande platforms op een dynamische en gepersonaliseerde wijze content aan te bieden van uiteenlopende collectiebeherende instellingen. 

Deelsessie 3 – De Dataspace verkend door Roland Cornelissen, Metamatter
De Cubiss Dataspace; wat is het en wat kun je er mee als bibliotheek? De Cubiss Dataspace stelt bibliotheken in staat om content van lokale partijen te verbinden met provinciale en landelijke content.

De deelsessies hebben een maximum capaciteit.

Proefplein
Met onder andere: 

  • Marcel van Mackelenbergh, Linked Data expert, laat op spectaculaire wijze zien hoe opsporing gedaan kan worden met Linked Data. Stoelriemen vast graag!
  • Enno Meijers, KB, toont de praktijk waarover hij in de deelsessie heeft verteld (LOD en bibliografische metadata). 
  • Roland Cornelissen presenteert het Project ‘Linked Open Data Slavernij’. Resultaat van het verzamelen van data rondom een specifiek onderwerp (Europeana, DBPedia, NBC+).
  • Jouw Tijdwijzer, een toepassing van de BNB die in ontwikkeling is.
  • Maak kennis met Erfgoed Brabant. De content van Erfgoed Brabant is vastgelegd in de Brabant Cloud, welke is verbonden met de Cubiss Dataspace. 
  • Bibliotheek Midden-Brabant toont één van de resultaten van het project ‘Ontdek de spoorzone’, een samenwerkingsproject met diverse partners. Een website vol digitale informatie; verhalen en beelden uit het verleden, beschrijvingen en filmpjes uit het heden én de toekomstplannen.
  • Toets je ideeën van de dag bij de specialisten. Aan de slag!

Wil jij aan de slag met LOD in jouw bibliotheek? Stel een projectvoorstel samen, lever dit in voor 1 augustus 2015 en maak kans op een financiële bijdrage. Informatie hierover vind je op het Proefplein.

Belangrijke informatie
Zijn er onderwerpen die je graag besproken ziet? Of heb je nu al inhoudelijke vragen? Stel ze via het inschrijfformulier; we stemmen daar een deel van het programma op af.
Iedereen, ongeacht kennisniveau van LOD, is welkom. Heb je weinig of nog geen kennis van LOD, schrijf je dan in voor de snelcursus ‘Linked Data, kun je dat eten?’.

Locatie
Seats2meet Eindhoven Strijp-S. Torenallee 24, 5617 BD Eindhoven. Seats2meet ligt op 5 minuten lopen van Station Eindhoven Beukenlaan en er zijn diverse parkeergarages in de omgeving. Voor de routebeschrijving, klik hier.  

Inschrijven
Je kunt je inschrijven tot donderdag 11 juni 2015 via deze link.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Milja de Vries. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van LOD via de Biebtobieb groep Brabantse Collectie & Content .

Bekijk hieronder ook: Linked Open Data, in twee minuten uitgelegd. 

Dit bericht is een update van het project Brabantse Collectie & Conten en maakt onderdeel uit van de BNB nieuwsbrief - jaargang 6 - editie 3 – juni 2015

dinsdag, 16 juni, 2015 - 09:00 t/m 15:00
Congres / Kennisdag
Seats2meet Eindhoven Strijp-S
Torenallee 24
5617 BD Eindhoven
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
Cubiss in opdracht van BNBibliotheek