Agenda (Openbaar) - per maand

Alleen wie/wat ik volg

maart 2017

6
mrt
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Moderator Noord- en Zuid-Holland, Nicky D.

Training Aanvragen (IBL en IFL)

Communicatie P. plaatste op 13/01/2017 - 11:20 het volgende evenement:
6 mrt 2017 10:00 tot 12:00
Training / Workshop

Handelt u aanvragen (IBL en IFL) af met VDX of wilt u op de hoogte zijn van de mogelijkheden hiervan? Is het aanvragen nieuw voor u of wilt u uw kennis hiervan aanvullen? Dan nodigen wij u graag uit voor deze training!

Na afloop hebt u inzicht in de stromen van IBL/IFL en kunt u aanvragen afhandelen in het volgsysteem van Aanvragen (VDX) of Pica. Ook bent u in staat om problemen met Aanvragen zelf op te lossen of neer te leggen bij de juiste persoon. Tot slot kunt u de mogelijkheden en beperkingen van Aanvragen uitleggen aan collega’s en klanten van uw Bibliotheek.

De training vindt plaats op maandag 6 maart 2017 of donderdag 23 maart 2017 van 10.00 uur tot 12.00 uur
en wordt gegeven door de provinciaal servicemanager Aanvragen voor Noord- en Zuid-Holland, Iwan Overpelt.

Doelgroep

Frontoffice of backoffice medewerkers van bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland die niet zo veel ervaring hebben met IBL of die weer een keer hun kennis willen opfrissen.

Komt u ook naar de Training Aanvragen (IBL en IFL) op 6 maart of 23 maart 2017?

Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ProBiblio Evenementen
uitklappen (lees verder)inklappen
7
mrt
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Moderator Noord- en Zuid-Holland, Nicky D.

Terugkomdag training Werken met de Monitor de Bibl...

Communicatie P. plaatste in de groep de Bibliotheek op school - basisonderwijs op 23/01/2017 - 14:56 het volgende evenement:
7 mrt 2017 10:00 tot 16:00
Training / Workshop

Na afloop van deze training kunt u voor uw school (of scholen), Bibliotheek of gemeente een standaardrapportage interpreteren en een maatwerkrapportage maken.

De training is bedoeld als werkdag voor monitorcoördinatoren en/of leesconsulenten die tussen november 2016 en januari 2017 bij ten minste één school de monitor hebben afgenomen. NB: Het maakt hierbij niet uit of u eerdere trainingen hebt gevolgd. Ook als u vorig jaar al een rapportage maakte, bent u van harte welkom. De werkdag is niet geschikt voor medewerkers die in de genoemde periode geen monitor hebben afgenomen.

In de eerste week van maart ontvangt u van Desan/Sardes de standaardrapportages. Die zijn er in drie soorten: voor de Bibliotheek(directie), voor de gemeente en voor de school. Daarnaast krijgt u toegang tot de database voor de maatwerkrapportage. Tijdens de training gaat u daadwerkelijk met actuele gegevens van uw eigen school/scholen aan de slag. Het is daarom belangrijk dat u de ontvangen inloggegevens van Desan/Sardes en uw eigen laptop meeneemt naar de training.

Graag zien wij voor 28 februari uw inschrijving tegemoet!

Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ProBiblio Evenementen
uitklappen (lees verder)inklappen
9
mrt

Monitordag 9 maart 2017

José P. plaatste in de groep Monitor de Bibliotheek op school op 06/12/2016 - 12:16 het volgende evenement:
9 mrt 2017 10:00 tot 15:00
Congres / Kennisdag

Vooraankondiging Monitordag de Bibliotheek op school.

UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten)
Domplein 4
Utrecht
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
Kunst van Lezen / Kernteam dBos SPN
uitklappen (lees verder)inklappen
16
mrt

DURF! Meet-up Aandacht op de werkvloer

Goswin K. plaatste op 09/03/2017 - 15:54 het volgende evenement:
16 mrt 2017 19:45 tot 22:00
Training / Workshop

DURF! geeft je alle aandacht…
 
 … tijdens de allereerste DURF! Meet-up op donderdag 16 maart.

We ontvangen je graag om 19.45 uur in De Kennismakerij in Tilburg, waar we je vervolgens een interessant programma aanbieden, met als thema ‘Aandacht op de werkvloer’.

Waarom een Meet-up?
DURF! prikkelt, inspireert en verleidt tot nieuwe inzichten. Er is een stevige basis gelegd, er zijn al veel waardevolle digitale magazines gepubliceerd… het is tijd voor de volgende stap. We willen verhalen en ervaringen met elkaar delen, om zo te blijven leren en vernieuwen. DURF! wil dat gestalte geven in Meet-ups, waarin de meemakers van DURF!, mensen uit de bibliotheekbranche en de maatschappelijke en de culturele sector elkaar ontmoeten.

DURF! geeft je alle aandacht…
Tijdens de Meet-up krijg je praktische handvatten en doe je nieuwe inzichten op om meer sturing aan je loopbaan te geven en meer regie op je ontwikkeling te krijgen. Je leert de fundamenten om goede gesprekken te voeren, de ander werkelijk te begrijpen en begrepen te worden. Je ervaart meteen hoe het voelt om werkelijk in dialoog en verbinding te zijn met de ander.

Programma

 • 19:45 uur – Ontvangst
 • 20:00 uur – Welkom DURF!   
 • 20:15 uur – Aandachtig persoonlijk leiderschap - Peter Reijers & Sibo Arbeek
  Vraag jij je weleens af of wat je doet echt hetgeen is wat je wilt doen? Of je voldoende vreugde en plezier uit je werk haalt? Of je werk je trots maakt? Waar je de moed vandaan kan halen om ondernemershap en eigenaarschap te tonen binnen jouw organisatie? Hoe je op een respectvolle manier je grenzen aangeeft?

  Sibo Arbeek (Partner ICS Adviseurs) en Peter Reijers (Peter Reijers Communicatie) hebben een bijzondere kijk op leiderschap. Zij nemen je mee in hoe jij gericht, gedreven en intrinsiek gegrond richting geeft aan jouw loopbaan.
 • 20:45 uur – De kracht van een goed gesprek – Lammert Kamphuis
  Merk je tijdens vergaderingen dat je meer met je eigen gedachten bezig bent dan met hetgeen jouw collega’s vertellen? Vind je het lastig je aandacht vast te houden tijdens gesprekken op recepties? Ervaar je dat anderen niet luisteren als je iets aan het vertellen bent? Tijdens deze workshop daagt Lammert Kamphuis je uit om op nieuwe manieren naar je eigen gesprekken te kijken. Door verrassende perspectieven uit de filosofie en psychologie krijg je een frisse blik op je alledaagse converseren.  

  Lammert Kamphuis staat als freelance filosoof op festivalpodia en congressen en geeft workshops voor organisaties en bedrijven over alledaagse thema's. Daarnaast is hij als docent, programmamaker en kwaliteitsmanager verbonden aan The School of Life Amsterdam.
 • 21:15 uur –Discussie o.l.v. Marieke Hezemans & Astrid Kraal
  Wat is voor jou aandacht op het werk? Heb jij het gevoel je werk met aandacht te kunnen doen?  Wat geef jij te veel aandacht op je werk? En wat geef je te weinig aandacht op je werk? Hoe zorg je voor focus en overzicht in je dagelijkse werkzaamheden en projecten? Hoe voed jij je toewijding voor je vakgebied?
  Marieke Hezemans (Projectleider Bieb Lab Brabant bij Cubiss) en Astrid Kraal (Teamleider Bibliotheekinnovatie bij Cubiss) faciliteren de discussie en zorgen dat je hetgeen je aandacht wilt geven weer scherp op je netvlies hebt.
 • 21.45 uur – Afsluitende borrel
   

Praktisch

De DURF! Meet-up is gratis toegankelijk. Meld je uiterlijk 10 maart as. aan via dit formulier.
Parkeren: Bezoekers per auto kunnen parkeren op het parkeerterrein van de Spoorzone of aan de Burgemeester Brokxlaan. (Kosten: 1 euro per uur.)

De Kennismakerij
Burgemeester Brokxlaan 8-79
5014 DA Tilburg
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen
20
mrt
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Moderator Noord- en Zuid-Holland, Nicky D.

ICT sessie informatiebeveiliging en resultaten ICT...

Moderator Noord- en Zuid-Holland, Nicky D. plaatste in de groep ProBiblio op 15/02/2017 - 10:11 het volgende evenement:
20 mrt 2017 10:00 tot 16:30
Training / Workshop

Krijg inzicht in het veranderende digitale landschap, de eisen aan techniek en privacy en de impact op de kosten voor ICT binnen jouw Bibliotheek!

De digitalisering binnen bibliotheken schrijdt steeds verder voort, de eisen worden steeds hoger zowel qua techniek als qua bescherming van de privacy en de zorg van security. Dit alles heeft impact op de kosten voor ICT binnen de Bibliotheek. Dat zorgt voor onzekerheid. 'Geef ik te veel uit aan ICT of juist te weinig? In absolute zin dan wel in vergelijking met mijn collega’s?' Om hier inzicht in te geven organiseert ProBiblio een sessie informatiebeveiliging en benchmark. 

In de bijeenkomst zullen we ingaan op de volgende onderwerpen:

 • Informatiebeveiliging, privacy en security;
 • De uitkomsten van de ICT kostenbenchmark;
 • De rol van CIO 3.0 bij de ontwikkelingen in de Bibliotheek;
 • Benchlearning (dit onderdeel is alleen toegankelijk voor de deelnemers van de benchmark).

1. Tijd voor Informatieveiligheid

Een betrouwbare informatievoorziening is essentieel voor het goed functioneren van de dienstverlening van jouw Bibliotheek. Informatiebeveiliging is het proces dat deze betrouwbare informatievoorziening borgt. Vanwege de toenemende digitalisering groeit ook voor de Bibliotheek het belang van zorgvuldig omgaan met de informatie en gegevens van klanten, zowel burgers als organisaties. Uitval van computers of telecommunicatiesystemen, gegevensbestanden die in het ongerede raken en onbevoegden die gegevens inzien dan wel manipuleren, kunnen ernstige gevolgen hebben voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en primaire processen. Technische problemen wil je graag voorkomen.

Om een beeld te krijgen hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging in onze branche is ProBiblio samen met haar securitypartner Duvak BV de pilot 'de CyberPreventieScan' gestart. Door het uitvoeren van de scan hebben we inzicht gekregen en gegeven hoe de digitale weerbaarheid bij ProBiblio en een aantal pilot bibliotheken er voor staat.

In een presentatie cybersecurity en informatiebeveiliging zullen we stilstaan bij de verschillende vormen van cybercriminaliteit, een demo geven en een preview van de management samenvatting van de scan.

2. Bespreken resultaten ICT-kostenbenchmark

M&I/Partners heeft samen met ProBiblio en acht aangesloten bibliotheken een ICT-kostenbenchmark uitgevoerd. Daaruit blijkt dat bibliotheken inmiddels gemiddeld 10% van het budget aan ICT uitgeven, dit is zo’n €2,72 per inwoner. Het bibliotheeksysteem is daar een onderdeel van, maar de ICT-kosten voor de taken rond ‘de maatschappelijke Bibliotheek’ zijn inmiddels groter. We zien daar ook een grote variatie in gekozen systemen en gekozen strategieën.

Wij nodigen je uit kennis te nemen van de uitkomsten van de ICT-kostenbenchmark. In de bespreking komt naar voren hoe de gemiddelde ICT-organisatie er uit ziet en hoe de Bibliotheek ICT inzet financiert. M&I maakt ook de vergelijking met de ICT-organisaties van gemeenten en andere maatschappelijke organisaties die ook aan de ICT-kostenbenchmark meedoen.

3. De toekomst van CIO 3.0 in de bibliotheek

M&I/Partners adviseurs Karin Zwiggelaar en Antoon van Luxemburg hebben afgelopen jaar het boek ‘CIO 3.0 – Het verschil maken bij digitale transformatie’ uitgebracht. In het boek gaan de auteurs in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het ICT domein, en de gevolgen daarvan voor de organisatie en de ICT-afdeling. In dit deel presenteert M&I wat CIO 3.0 voor de publieke sector betekent en wat het specifiek voor bibliotheken betekent.

4. Benchlearning

Dit onderdeel is alleen toegankelijk voor de deelnemers van de benchmark. In deze sessie kunnen de deelnemers hun eigen resultaten vergelijken met de resultaten van de andere deelnemers en daarmee inzicht krijgen in hoe andere bibliotheekorganisaties hun ICT georganiseerd hebben en wat de kosten daarvan zijn. Op basis hiervan kunnen de deelnemers inzichten krijgen over waar mogelijke verbeteringen te vinden zijn en wat de best practises zijn.

Datum

20 maart 2017

Tijd

Van 10.00 uur tot 16.30 uur

Plaats

ProBiblio, Opaallaan 1180, 2132 LN HOOFDDORP, tel. 023 55 46 100.

Kosten
Deelname voor bibliotheekorganisaties is kosteloos. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kunt u zich kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen na 13 maart 2017 brengen wij € 34,00 administratiekosten in rekening. U ontvangt hiervoor een factuur.

Inschrijving

Inschrijven is mogelijk tot 13 maart 2017 via onderstaande link naar het inschrijfformulier.

DIRECT INSCHRIJVEN

Voor meer informatie

Luc van Klink, lvklink@probiblio.nl
Untimanager Administratie & Systemen

ProBiblio
Opaallaan 1180
2132LN Hoofddorp
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen
23
mrt

Talkshow "Supergezond?! - invloed van (social) med...

Heide G. plaatste 1 week 4 dagen geleden het volgende evenement:
23 mrt 2017 19:30 tot 21:30
Congres / Kennisdag

Diëten, superfoods en detoxing: we worden overspoeld met voedingsadviezen. Informatie is door het internet makkelijker toegankelijk dan ooit en iedereen kan een eigen foodblog of -vlog starten. Discussies over brood, zuivel en vruchtensappen vullen tv-programma’s en menig Instagram-feed barst van de supergezonde gerechtjes en strakke lichamen. Hoe verhouden jongeren zich tot al deze media-uitingen en waar waar ligt de grens? Wat als gezond eten een ongezonde obsessie wordt? In deze talkshow voor (professionele) opvoeders spreken we met experts over beïnvloeding van jongeren, de grenzen van gezond eten en tools om daar met jongeren over te praten.

Programma

19:30 uur Welkom en experts aan het woord

Prof. dr. Eric van Furth, hoogleraar eetstoornissen aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar orthorexia nervosa, een eetstoornis waarbij sprake is van een obsessie met gezond eten. Hoe ontstaat deze stoornis? Waarom komt deze juist nu veel voor en wat is de relatie met de media?

Danique Hoofwijk, hoofdredacteur van Girlscene.nl, vertelt hoe zij als mediamaker invulling geeft aan hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de jonge consument.

Hoe ga je als (professionele) opvoeder om met signalen van een dreigende eetstoornis? Psycholoog Clarisse van Gorkom geeft handvatten om met jongeren te praten.

Danique van der Ven vertelt als ervaringsdeskundige met de eetstoornis boulimia nervosa haar verhaal. Ze blogt en vlogt sinds kort voor Stichting Proud2bme. 

21:15 uur:  Panelgesprek met de sprekers
Hoe pakken we deze problematiek aan als mediamakers, zorgprofessional of opvoeder? Vragen uit het publiek en scherpe moderatie van Nick Schoemaker zorgen voor een levendig gesprek.

Beeld en Geluid organiseert Supergezond?! in samenwerking met Mediawijzer.net en in het kader van de tentoonstelling Let’s YouTube. Deze tentoonstelling gaat over de impact van YouTube op ons leven, en heeft in de maand maart het thema food. De tentoonstelling is voorafgaand aan het programma te bezoeken.

​Donderdag 23 maart 19.30 - 21.30 uur | Tickets: €7,50 

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Mediaparkboulevard 1
1217 WE Hilversum
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen
29
mrt

Studiemiddag Denkende romans

Marina P. plaatste op 06/03/2017 - 22:06 het volgende evenement:
29 mrt 2017 13:30 tot 16:30
Congres / Kennisdag

Studiemiddag voor openbare bibliotheken en andere belangstellenden ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste
Woensdag 29 maart 2017 - 13.30-16.30 uur - Bibliotheek Veghel, Raadzaal 

Kan literatuur een vorm van filosofie zijn? Kunnen gedichten, toneelstukken of romans helpen bij het beantwoorden van filosofische vragen over mens en cultuur? In het nieuwe boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste wordt aan de hand van bekende literaire werken verdedigd dat literatuur inderdaad kan bijdragen aan het filosofische denken over mens en cultuur.

Een specifiek vakgebied waarin wordt nagedacht over de betekenis van literatuur voor mens en cultuur is Literatuur en Geneeskunde. Prof. dr. Arko Oderwald onderzoekt hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten.

Wat kunnen bibliotheken hiermee? Of misschien beter gezegd: wat moeten bibliotheken hiermee? Als we de collectie als grondstof van onze bibliotheken beschouwen, dan moeten we in onze programmering ook aandacht besteden aan de betekenis van literatuur voor mens en cultuur. Hoe doen we dat nu en hoe kunnen we daar nieuwe vormen voor bedenken?


PROGRAMMA

13.30 uur Inloop met koffie / thee
13.45 uur Introductie door Marina Polderman
14.00 uur ‘Denkende romans’ - door dr. Jeroen Vanheste -  * Voorafgaand aan de lezing vindt de presentatie van het boek plaats *
15.00 uur Pauze
15.30 uur ‘Literatuur en geneeskunde’ - door prof. dr. Arko Oderwald
16.15 uur ‘Waarom bibliotheken denkende romans niet mogen vergeten’ - door Marina Polderman
16.30 uur Afsluiting met een drankje

 

Doelgroep
De studiedag is bedoeld voor alle bibliotheekmedewerkers die hun collectie- en vakkennis op peil willen houden. Daarnaast is de middag ook open voor andere belangstellenden.
Toegangsprijs
Deelname aan deze studiemiddag is gratis. Leden van Brabantse bibliotheken hebben voorrang bij inschrijving.

Boek
Tijdens deze studiemiddag zal uitgeverij Damon aanwezig zijn en kan het boek ‘Denkende romans’ worden aangeschaft (€34,90, betaling via pin).
Meer informatie
Marina Polderman: mpo@nobb.nl en 06-22434914.

Aanmelden via: https://nobb.nl/nobb...

* Deze studiemiddag is mede mogelijk gemaakt door het project Bieb Lab Brabant *

Bibliotheek Veghel
Markt 1
Veghel
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen