Agenda (Openbaar) - per maand

Alleen wie/wat ik volg

november 2017

1
nov
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Moderator Noord- en Zuid-Holland, Nicky D.

Masterclass Ouderpartnerschap Onderwijsspecialiste...

Communicatie P. plaatste op 12/10/2017 - 09:53 het volgende evenement:
1 nov 2017 14:30 tot 17:30
Congres / Kennisdag

Ouderpartnerschap is een hot item op scholen! Ouders kunnen namelijk veel bijdragen aan het leesplezier en de leesresultaten van hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek en dat ervaren we ook steeds meer in de samenwerking met scholen. Ook jouw Bibliotheek kan hierop aansluiten. Wil je hier ook mee aan de slag met een van je scholen?

Kom dan met een speciaal samengesteld team (maximaal vier personen) op 1 november (Rotterdam) of 15 november (Hoofddorp) naar de masterclass Effectief actieplan leesbevordering en laagopgeleide ouders! De inspirerende resultaten uit onderzoek van de Hogeschool Rotterdam en de begeleiding door Van Nieuwe Waarde vormen de basis voor een prachtig, dynamisch programma van drie uur. In dit co-creatieve programma zet jouw team stappen naar een plan van aanpak voor ouderpartnerschap & lezen op school.

Lees meer en schrijf je in!

 

Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ProBiblio Evenementen
uitklappen (lees verder)inklappen
2
nov
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Stieneke E.

Landelijke dag Basisvaardigheden

Goswin K. plaatste op 27/07/2017 - 08:00 het volgende evenement:
2 nov 2017 9:30 tot 16:30
Congres / Kennisdag

Welke rol speelt de bibliotheek in het toerusten van burgers met de basisvaardigheden van de toekomst? Hoe koppel je als bibliotheek je curatieve aan je preventieve dienstverlening? Hoe help je burgers hun weg te vinden in onze digitale samenleving? Zijn de medewerkers van de bibliotheek al klaar voor de toekomst?

De landelijke dag basisvaardigheden is een gezamenlijk initiatief van de Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (POI’s) en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dit jaar wordt deze dag georganiseerd door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Cubiss.

Programma

09.30 uur - Inloop

10.00 uur - Opening door dagvoorzitter Kirsten Paulus, bekend van regionale omroep L1 

10.15 uur - Ambitie voor de toekomst!
Jos Debeij en Maaike Toonen (beiden van de Koninklijke Bibliotheek) blikken terug, maar vooral ook vooruit om te kijken waar de kansen en uitdagingen liggen voor de Bibliotheek. Hoe kunnen we als sector gezamenlijk een significante bijdrage leveren aan het dichten van de vaardigheidskloof in Nederland?

10.45 uur - Laaggeletterden zijn het eerst de klos in de verzorgingsstaat!
Politicoloog Pieter Hilhorst publiceerde in maart in de Volkskrant het artikel “Laaggeletterden zijn het eerst de klos”. Hij geeft aan hoe laaggeletterden als eersten uitvallen in onze ingewikkelde samenleving. In zijn presentatie verkent Hilhorst op basis van bestaande initiatieven hoe bibliotheken hiermee aan de slag kunnen.

11.15 uur - De maakbare mens
In deze presentatie verkent trendwatcher Walter Breukers de technologische toekomst. Wat staat er te gebeuren en wat gaat dit voor ons betekenen?  Welke invloed heeft dit op vaardigheden die burgers in de toekomst moeten hebben? En wat betekent dit voor burgers voor wie het hebben van basisvaardigheden niet vanzelfsprekend is?

11.45 uur - De Bibliotheek en de basisvaardigheden van morgen - Paneldiscussie
Wat betekenen de recente maatschappelijke en technologische ontwikkelingen voor de Bibliotheek? Welke rol kunnen bibliotheken spelen in het toerusten van burgers met de vaardigheden van de toekomst? Panelleden: Jos Debeij, Maaike Toonen, Pieter Hilhorst, Walter Breukers, Arjan Beune (Stichting Lezen & Schrijven), Frederike Bos (Steunpunt Basisvaardigheden).

12.00 uur - Lunch
Met mogelijkheid om te netwerken en de belevingswereld van laaggeletterden te ervaren.

13.30 uur - Parallelsessies, ronde 1 
Klik hier voor de invulling van deze sessies.

14.45 uur - Parallelsessies, ronde 2 
Klik hier voor de invulling van deze sessies.

16.00 uur - Afsluiting door dichter Esther Porcelijn

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via deze link. De kosten zijn €110,- per persoon (exclusief BTW). Na aanmelding ontvangt u op korte termijn een factuur.

Voor wie?
We organiseren de landelijke dag basisvaardigheden voor iedereen die werkzaam is in de bibliotheekbranche én voor vertegenwoordigers van partners, zoals gemeenten en ROC’s. Stuur deze uitnodiging dan ook gerust door naar onder meer uw beleidsmedewerkers.  

Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD ’s-Hertogenbosch
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Cubiss
uitklappen (lees verder)inklappen
2
nov

Werkbijeenkomsten Privacy in de praktijk, serie 2

Communicatie P. plaatste op 03/08/2017 - 16:23 het volgende evenement:
2 nov 2017 10:00 tot 16:00
Training / Workshop

Voor privacycoördinatoren van bibliotheekorganisaties in Zuid-Holland of Noord-Holland organiseert ProBiblio een serie van vier werkbijeenkomsten.

In deze vier werkbijeenkomsten ga je praktisch aan het werk om jouw Bibliotheek toe te rusten om aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen.

Op 25 mei 2018 moeten alle organisaties in Europa aan dezelfde privacyregels voldoen. Ook bibliotheken, als organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten dit regelen. Grotendeels zijn dat voor elke Bibliotheek dezelfde soort zaken, maar vanwege de lokale situatie zal de aanpak op detailniveau verschillen.

Data serie 1 
Maandag 18 september 2017   
Maandag 23 oktober 2017  
Maandag 20 november 2017
Maandag 12 februari 2018     

Data serie 2 
Donderdag 2 november 2017
Dinsdag 5 december 2017
Donderdag 18 januari 2018
Dinsdag 3 april 2018

Lees meer en schrijf je direct in!

Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ProBiblio Evenementen
uitklappen (lees verder)inklappen
9
nov

KNVI Jaarcongres 2017

Beroepsvereniging K. plaatste op 04/08/2017 - 09:42 het volgende evenement:
9 nov 2017 9:00 tot 18:00
Congres / Kennisdag

‘Informatie = m8’ dat is dit jaar het thema van het congres dat de vakvereniging KNVI organiseert op 9 november in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein.

We leven in tijden dat het belang van informatie dagelijks toeneemt. Zaken als ‘alternatieve feiten’, ‘betrouwbaarheid, ‘authenticiteit van informatie’  ‘fake nieuws’, ‘de invloed van grote informatieverzamelaars zoals Facebook en Google etc’ en bronnengebruik beheersen dagelijks het nieuws.

Daarmee lijkt ook de macht van degene die informatie verzamelen, beheren en verspreiden toe te nemen. Wat is de rol van de Informatieprofessional in deze ontwikkeling?

Het Jaarcongres opent en sluit af met een plenair programma. Daartussenin kan de congresganger kiezen uit dertien tracks met interactieve workshops en presentaties. Aan bod komen onder andere datavisualisatie,  jonge talenten, digitaal denken, de betekenis van IBM Watson voor ons vakgebied, actuele ontwikkelingen als blockchain en nog veel meer. Bekijk de tracks en sessies.

NBC Congrescentrum
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen
9
nov
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Moderator Noord- en Zuid-Holland, Nicky D.

Projectendag voor Noord- en Zuid-Holland

Communicatie P. plaatste op 02/10/2017 - 13:04 het volgende evenement:
9 nov 2017 10:00 tot 17:00
Congres / Kennisdag

Netwerken, interacteren, co-creëren en inspiratie opdoen! Dit en meer bieden wij je op 9 november tijdens de Projectendag. Bij de samenstelling van het programma houden we nadrukkelijk rekening met de feedback van vorig jaar. Mede daarom hebben we Richard Engelfriet gevraagd om deze dag wederom te begeleiden. Achter de schermen zijn we al druk doende met de voorbereidingen.

Projectenmarkt
Op de Projectenmarkt vind je tastbare resultaten van een groot aantal netwerkprojecten. Handige naslagwerken, brochures en hulpmiddelen waarmee je zelf aan de slag kunt. Van SPOENK* tot Privacy en van Laaggeletterdheid tot Lonkende Leestafel. Wij bezorgen jou een tas vol inspiratie.

Verdiepingssessies
Daarnaast is het 9 november mogelijk om de diepte in te gaan en mede vorm te geven aan een zestal nieuwe innovatieve projecten. Dit gebeurt tijdens verschillende Verdiepingssessies. De thema’s die aan bod komen zijn:

Samenwerking voortgezet onderwijs
Innovatieve Bibliotheek
VoorleesExpress
Toekomst IBL
Maatschappelijke waarde
Doelgroepen (ver)binden aan je bibliotheek; community-building

We informeren je bewust al in dit stadium over bovenstaande thema’s zodat je kunt bepalen wie je meeneemt en welke thema’s aansluiten bij de plannen van je Bibliotheek. Ons advies: nodig vooral inhoudelijk deskundigen uit om mee te gaan.

Meer informatie, het programma en het inschrijfformulier vind je op onze website!

Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ProBiblio Evenementen
uitklappen (lees verder)inklappen
14
nov

Gebruikersbijeenkomst BiebPanel

Communicatie P. plaatste op 20/10/2017 - 13:55 het volgende evenement:
14 nov 2017 10:00 tot 15:00
Congres / Kennisdag

Zoals al aangekondigd in de vorige BiebPanel Update, vindt de Gebruikersbijeenkomst BiebPanel plaats op dinsdag 14 november van 10.00 tot 15.00 uur in Utrecht, in de Social Impact Factory. 

In deze gebruikersbijeenkomst bespreken we eerst kort de ervaringen met de vernieuwde opzet van BiebPanel en kijken we vooruit naar 2018, met onder meer onze eerste ideeën voor de onderwerpen in 2018.

Vervolgens komt het onderwerp co-creatie aan de orde: Stefanie Jansen - expert co-creatie en oprichter van TheCoCreators - komt ons meer vertellen over co-creatie en hoe dit werkt in de praktijk. In een workshop zal zij ons meenemen langs de theoretische uitgangspunten en gaan we aan de hand van eigen cases in subgroepjes aan de slag met enkele stappen van co-creatie (zie de laatste BiebPanel Update voor meer informatie).

De middagsessie is gewijd aan de inbedding van (de resultaten van) BiebPanel onderzoeken in de organisatie. Gastspreker Roger Beijer van Ferocia vertelt ons over de mens- en proceskant van het verhaal en we delen voorbeelden en best practices.

Meer informatie over het programma en direct inschrijven!

Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ProBiblio Evenementen
uitklappen (lees verder)inklappen
20
nov

Beurs 100% bibliotheken: Delen maakt je rijker!

Kim L. plaatste in de groep Route 2020 op 19/09/2017 - 08:21 het volgende evenement:
20 nov 2017 10:00 tot 16:30
Congres / Kennisdag

De beurs waar innovatie concreet wordt

 

Bibliotheken in Nederland ontwikkelen zich razendsnel. Ze spelen vindingrijk in op hun veranderende rol in de samenleving. Met het DoeProgramma Route2020 heeft de VOB de afgelopen anderhalf jaar heel veel kennis en goede initiatieven verzameld en aangejaagd. Van, voor en door bibliotheken. Op 20 november 2017 organiseert Route 2020 een inspirerende beurs in Cultura Ede om al deze kennis en ervaring samen te brengen. Om andere bibliotheken en maatschappelijke partners te inspireren en ondersteunen bij het zetten van vervolgstappen op het innovatiepad.

Kom daarom 20 november naar Ede en ga rijker naar huis!

 

Delen maakt je rijker. Op de beursvloer wisselen de betrokken bibliotheken en hun samenwerkingspartners graag hun bevindingen uit met strategen én uitvoerders. Ga op de beursvloer in gesprek over­­­­thema’s die jou bezighouden. Zoals de Gratis Bieb, samenwerken in een Multifunctionele Accommodatie, werken met mensen met een arbeidsbeperking, de digitale Bibliotheek, een community vormen met jongeren, of met ondernemers. Vind uit of de Parelprojecten die voor Route2020 geselecteerd zijn ook iets zijn voor jouw gemeente. En leer van hen over hoe je jongeren uit het voortgezet onderwijs meer kunt laten lezen, hoe je met een innovatieteam na kunt denken over de bibliotheek van de toekomst of hoe je studenten ongestoord kunt laten studeren.

De landelijke campagne De bibliotheek maakt je rijker krijgt ook een centrale rol tijdens de beurs. Laat je inspireren hoe je deze campagne kunt vertalen naar de lokale bibliotheek.

 

DOEN is het nieuwe denken. De Beursvloer is de laatste PleisterPlaats van Route 2020. Maar natuurlijk gaat de reis dóór om vernieuwing in Bibliotheekland uit te proberen en te realiseren. VOB, KB en SPN vertellen op 20 november over de bijdrage die zij leveren aan die DOE-kracht. Prinses Laurentien moedigt ons aan. Zij is in Cultura op haar plek als fan van bibliotheken die denken vanuit de toekomst. DOE: schrijf je nu in!

 

http://www.debibliot...

 

Neem vooral een introducee mee uit een andere wereld dan die van de bibliotheken: ambtenaren en bestuurders, ondernemers, welzijns-, cultuur- en onderwijspartners.

Ben je die ambtenaar, bestuurder, ondernemer of welzijns-, cultuur- of onderwijspartner?
Kom je dan vooral laten inspireren, luisteren, kijken en meepraten en schrijf je nu in!

Cultura Ede
Molenstraat 45
6711 AW EDe
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen
21
nov

Gebruikersoverleg schoolWise (ProBiblio)

Communicatie P. plaatste op 20/10/2017 - 14:01 het volgende evenement:
21 nov 2017 10:00 tot 12:30
Congres / Kennisdag

Op 21 november 2017 vindt het gebruikersoverleg schoolWise plaats van 10.00 uur tot uiterlijk 12.30 uur. Dit overleg is bedoeld voor bibliotheken die schoolWise aan hun scholen aanbieden via ProBiblio. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Het gebruikersoverleg is van belang voor zowel technisch beheerders als medewerkers educatie.

Het doel van dit gebruikersoverleg is om ontwikkelingen rond schoolWise te bespreken, en ervaringen en wensen uit te wisselen.

In dit overleg besteden wij aandacht aan de volgende onderwerpen:

  1. Update privacy: voortgang, documenten en uitwisselen van ervaringen
  2. combinatie vestiging-school
  3. All-in-One computers voortgang
  4. Leerlinggegevens importeren, veelgemaakte fouten en problemen
  5. Interpretatie van cijfers: monitorgegevens
  6. Informatie uit landelijke overleggen, onder andere versie 6.4.0
  7. Vragen en wensen

Medewerkers uit het schoolWise team zijn beschikbaar om individuele vragen te beantwoorden.

Schrijf je direct in!

 

Download iCal: in mijn agenda plaatsen
ProBiblio Evenementen
uitklappen (lees verder)inklappen
29
nov
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: nathalie D.

Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen en P...

nathalie D. plaatste in de groep De Nationale Voorleesdagen - NH & ZH op 08/11/2017 - 10:03 het volgende evenement:
29 nov 2017 13:00 tot 17:00
Congres / Kennisdag

Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen en Poëzie

Wil je binnenkort aan de slag gaan met de Nationale Voorleesdagen en/of poëzie? Laat je dan inspireren tijdens onze Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen en Poëzie!

Tijdens deze middag kun je lezingen bijwonen van niemand minder dan: Edward van de Vendel, Floor de Goede en Ted van Lieshout! Ook is er een informatiemarkt in de foyer van het bibliotheektheater met o.a. De Stille Dichter, Boekstart, Dini's Poppenrijk en nog veel meer!

Check onze website voor meer info en/of aanmelden.

Tot 29 november!

afdeling Educatie, Bibliotheek Rotterdam

 

Bibliotheektheater
Hoogstraat 110
3011 PV Rotterdam
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen
30
nov
Dit is een gedeeld berichtDit bericht is gedeeld door: Janneke S.

FBN Makerparty: Hoe ontwikkelen we als bibliotheek...

Janneke S. plaatste in de groep Kenniskring 0-18 op 07/11/2017 - 12:33 het volgende evenement:
30 nov 2017 (Hele dag) tot 2 dec 2017 (Hele dag)
Training / Workshop

 FBN Maker Party
“It’s a place to network, innovate and make a difference.”

Een inspirerende, creatieve, leuke en uitdagende training, bestaande uit een set workshops, lezingen en challenges voor bibliothecarissen en bibliotheekmedewerkers die zich bezighouden met digitale geletterdheid, onderwijs en makerspaces/fablabs/medialabs/coderdojos, etc.

Wat ga je doen?
Tijdens de Maker Party gaan we ons onder deskundige begeleiding onderdompelen in de nieuwe digitale technieken zoals 2d- en 3d-ontwerpen, 3d-printen, vinyl- en lasersnijden en coderen. Drie dagen lang gaan we leuke en/of zinvolle dingen maken om onze creatieve- en technische vaardigheden verder te ontwikkelen. Ook gaan we in kleine groepjes een eigen workshop of les ontwikkelen en de processen hiervan digitaal vastleggen. Je hoeft geen technisch expert te zijn om mee te doen aan de MakerParty.

Wanneer
Het is een 3-daagse training en vindt plaats op donderdag 30 november, vrijdag 1 december en zaterdagochtend 2 december 2017. In februari 2018 is er een terugkomdag waarop we ervaringen met elkaar uitwisselen en het FBN Maker Party werkboek presenteren. Alle resultaten komen vanzelfsprekend beschikbaar voor het Fries Bibliotheken Netwerk.

Programma
Het Maker Party thema van donderdag is “Van idee naar concept”. Vrijdag staat het programma in het teken “Van Concept naar prototype” en zaterdag gaan we “Van Prototype naar productie”.
Het volledige programma vind je op http://www.makerpart...

Kosten
Deelname aan de Maker Party en de terugkomdag is voor bibliotheekmedewerkers uit het Fries Bibliotheken Netwerk gratis en voor deelnemers van buiten het netwerk € 695,- exclusief BTW. De kosten zijn inclusief 3x lunch, 2x diner, drinken en versnaperingen.

Wil je meedoen?
Je kunt je opgeven via secretariaat@bfrl.nl. Het maximaal aantal deelnemers is 30, dus wees er snel bij!
Heb je inhoudelijke vragen over de training, dan kun je terecht bij Aan Kootstra.

NB:
Doug Belshaw, auteur van The Essential Elements of Digital Literacies, zal éxclusief voor onze Maker Party een TEDtalk-achtige videopresentatie maken! Dit vormt ongetwijfeld een mooie introductie op de centrale vraag van de FBN makerparty: Hoe ontwikkelen we als bibliotheek zélf activiteiten op het terrein van digitale geletterdheid en welke skills hebben we nodig om dat te kunnen doen en uit te voeren?

Doug Belshaw’s acht elementen van digitale geletterdheid vormen de basis van de FBN Maker Party. (zie bijlage).

Maker Party is een concept dat is ontwikkeld door de Mozilla Foundation.
https://learning.moz...
 

Bibliotheekservice Fryslan
Zuiderkruisweg 4
8938 AP Leeuwarden
Download iCal: in mijn agenda plaatsen
uitklappen (lees verder)inklappen